Két sör meg egy feles után gondolkodás nélkül kocsiba ült a Fidesz XVIII. kerületi képviselőjelöltje, majd mentelmi jogára hivatkozva nem fújta meg a szondát - állítja két, az eset óta nyugdíjazott rendőr.

Egy közelmúltban készült hazai felmérés szerint a magyarok szemében a leginkább megvetett szakma az adóellenőröké után a rendőri, valamint a politikusi hivatás. Az öregek pedig szinte mindenki szerint hajlamosak félrebeszélni. Ezek alapján fogós a kérdés: kinek higgyünk, két nyugalmazott rendőrnek, vagy egy mentelmi jogával védekező képviselőjelöltnek?

„A mentelmi joga miatt szondafújás nélkül kellett 
elengedni Ughy Attilát, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjét még 2001-ben” – írja a Népszava Online, két nyugdíjas rendőr elmondására hivatkozva. Az ügyben érintett képviselő-jelölt a portálnak határozottan cáfolta a vádakat, és jogi lépésektől kezdve egészen a belügyi vizsgálatig mindenfélét kilátásba helyezett.

Nem elírás, az Orbán-kormány alatt egyszer már képviselőként dolgozó képviselő állítólagos ittas vezetése nem 2010-ben, hanem egy „nullával arrébb”, 2001-ben történt. Az eset azért aktuális, mert Ughy nyolc év után ismét a T. Házba vágyik (a főváros 18. kerületében indul), márpedig ez nagyon nem tetszik annak a két ex-közegnek, akik anno – állításuk szerint – kénytelen-kelletlen futni hagyták a honatyát. Nem tetszik nekik, hogy Ughyból ismét képviselő lehet, holott korábban a mentelmi jogára hivatkozva megtagadta a szonda megfújását.

Az érintett márpedig ivott és vezetett

Az ügy kibogozásában segíthet, hogy HírExtra birtokába került az a közjegyzői dokumentum, amely az eset részletes leírását tartalmazza az igazoltatás menetétől kezdve Ughy kijelentésein át egészen addig, hogy miért kellett – a kapitánysággal való egyeztetés után – végül is útjára engedni a képviselőt.

Az iratból – amely a két 18. kerületben szolgálatot teljesítő rendőr jelentését tartalmazza – kiderül, hogy 2001 decemberében egy éjszakai járőrözés során kiszúrták, hogy az Üllői út és a Semmelweis utca sarkán álló Király sörözőből kilépett egy férfi, a közelben parkoló autójába ült, majd a Bartók Béla út felé vette vele az irányt.

A dokumentum szerint a rend őrei a gépkocsi után hajtottak, majd szabályszerűen megállították és felszólították vezetőjét, hogy igazolja magát. A férfi ezt meg is tette, majd a rendőrök kérdésére, hogy vezetés előtt fogyasztott-e szeszes italt, igennel felelt. A zsaruk ezután arra kérték a férfit, lehelje meg az alkoholszondát, ám az fújás helyett egy papirost dugott az orruk alá.

Ebből kiderült ki számukra, hogy az, akivel dolguk van, Ughy Attila Fidesz országgyűlési képviselő – áll a két rendőr aláírással ellátott nyilatkozatában. Ughy ezután állítólag a következőket mondta: mentelmi joga van az ilyen intézkedések alól, s aznap igen elhúzódott a munkája a Parlamentben, de értük, rendőrökért is sokat dolgozott.

A dokumentum tanúsága szerint bevallotta továbbá, hogy mivel a XIII. kerületben lakik, hazafelé megállt a Király sörözőnél, és ott megivott két sör meg egy rövidet, de nem érzi magát részegnek, és biztos bene, hogy autóját biztonságban haza tudja vezetni.

A rendőrök az esetet jelentették a helyi kapitányságon tartózkodó felettesüknek, akinek első kérdése az volt, melyik párt képviselője Ughy Attila – áll a jelentésben. Mikor azt felelték, hogy a Fideszé, állítólag azt a parancsot kapták, engedjék elmenni a honatyát, de készítsenek jelentést az ügyről.

Az érintett tagad és feljelent

Ughy Attila ugyanakkor tagad. Mint a Népszavának elmondta, ittasan sosem vezet, így értelemszerű, hogy ilyen eset nem fordulhatott elő. A képviselő azonnali tájékoztatást kér a belügyi hatóságoktól, és kiemelte: rosszhiszemű és kampánycélokat szolgál minden olyan megjegyzés, ami őt ittas vezetéssel vagy annak gyanújával vádolja. Ennek még a feltételezését is visszautasította, és jogi lépéseket helyezett kilátásba azok ellen, akik ezt terjesztik, vagy ezt sugallják.

Hogy Ughy azóta valóban megtette-e a feljelentést vagy csak fenyegetett ezzel, azt cikkünk elkészültéig még nem sikerült kiderítenünk. Az ugyanakkor biztos, hogy a képviselőjelölteket is megilleti a mentelmi jog, vagyis – mivel Ughy a Fidesz-KDNP színeiben indul a választáson – bárki is próbálná felmelegíteni a több mint kilenc éves történetet, hasonló falba ütközne, mint a két rendőr 2001-ben.

Az mindenesetre aligha tesz jót az utóbbi években a Fővárosi Közgyűlésben ülő politikus renoméjának, hogy a 2009-es vagyonnyilatkozatába egyszerűen nem írta bele képviselői tiszteletdíját.

S bár a bevezetőben említett felmérésben a sajtó munkatársai sem épp előkelő helyen végeztek, annyi pártállástól és a konkrét esettől függetlenül leszögezhető: 
nem Ughy Attila lenne az első, aki mentelmi joga mögé menekül holmi köztörvényszegés miatt…

 
Forrás:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetekhivatala.blog.hu/api/trackback/id/tr351866985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása